Menu

Púpava

Taraxacum officinale Agg.

Český názov: Smetanka nať, kořen

Púpava lekárska je z podčeľade čakankovaté (Cichorioideae) z čeľade astrovité (zložnokveté).

Púpava je trvácna bylina s krátkym jednoduchým podzemkom, ktorý prechádza do mäsitého koreňa. Z podzemku vyrastá prízemná ružica listov. Čepele listov sú celistvookrajové, riedko zúbkaté, zbiehavé. Zo stredu ružice vyrastá holá, bezlistá, valcovitá, dutá stonka, vysoká 20 – 30 cm, ktorá nesie kvetný úbor zavinutý v množstve zelených lístočkov a zložený z mnohých svetložltých, jazykovitých kvetov. Plod je malá, elipsovitá nažka s chocholcom. Vo všetkých orgánoch rastliny sa nachádza mliečna šťava.

Kvitne od apríla do novembra na suchých miestach, na medziach, úhoroch, rumoviskách, pri okrajoch ciest a pod. Možno zbierať všetky časti rastliny – koreň (pred rozkvitnutím rastliny – t. j. marec až apríl) samotný alebo s vňaťou, listy (máj až september) a kvety.

Celá rastlina je jedlá, je bez zápachu a má mierne horkastú chuť. Koreň má priaznivé účinky pri ochoreniach sleziny, celkovej slabosti, pri anémiách, pomáha na zlepšenie zloženia krvi, pri ateroskleróze a pri chronických kožných ochoreniach a problémoch (ekzém a i.).

Hoci sa púpava lekárska považuje skôr za burinu, samotný jej druhový názov napovedá, že ide o významnú liečivú rastlinu. Odporúčaná je najmä pri zápaloch močových ciest a obličkových kameňoch, prípadne pri zápaloch obličiek. Pozitívne účinky má však aj na tráviacu sústavu, takže ju možno užívať pri žalúdočných poruchách, prekyslení žalúdka, ale aj pri prudkom črevnom katare, nechutenstve alebo zápche.

DROGA
Púpava koreň - usušený podzemok s koreňom. Koreň je za sucha tuhý, tvrdý, zvonka hnedý až čiernohnedý, na lome belavý až žltkastý. Droga je bez zápachu a chutí slabo horko. V praxi sa bežne používa aj smotankový list, prípadne aj list s koreňom.

ČAJ
Odvar má svetlú farbu, slabú vôňu a slabo horkastú chuť.

OBSAHOVÉ LÁTKY
Horčiny, triesloviny, živice, sliz, inulín

POUŽITIE
Púpava sa používa samostatne aj v zmesiach, pôsobí priaznivo na normálnu činnosť pečene, močovej sústavy. Koreň tiež pôsobí protizápalovo, má vplyv na metebolizmus sacharidov.
Mladé lístky je možné pripraviť ako šalát. Pokiaľ niekomu vadí ich horká chuť, stačí priklopiť rastlinu na pár dní napríklad krabicou – vybielené lístky majú znateľne jemnejšiu chuť.

MOŽNÉ RIZIKÁ UŽÍVANIA
Púpava nemá pri bežných dávkach žiadne vedľajšie účinky.

24 položiek

Viac informácií o bylinkách, ich vlastnostiach, účinkoch a použití sa dozviete v knihách pána Valdemara Grešíka.
Kniha LIEČIVÉ RASTLINY časť 1. Čechy a Morava
Kniha LIEČIVÉ RASTLINY časť 2. Európa

Otázka

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Kontrolný kód

i
Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Táto stránka je chránená programom reCAPTCHA a spoločnosťou Google. Platia Pravidlá ochrany osobných údajov a Zmluvné podmienky.

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Produkt bol vložený do košíku
Pokračovať v nákupe Nákupný košík