Menu

Arónia

Aronia melanocarpa (MICHX.) ELLIOTT

Český názov: Temnoplodec černoplodý

Arónia je opadavý ker z čeľade ružovité. Rod arónia zahŕňa tri druhy opadavých krov: arónia čiernoplodá, arónia jahodovolistová a Aronia prunifolia. Je vzdialene príbuzná s hruškou a jarabinou.

Pôvodný na východe Severnej Ameriky, najčastejšie rastie vo vlhkých lesoch. V Európe sa začala pestovať v roku 1700. Je rozšírená aj v severnej časti Európy na území Nemecka, Poľska, Bieloruska a Ruska. U nás sa pestuje pomerne zriedkavo, často v parkoch ako okrasný krík.

Arónie sa pestujú ako okrasné aj úžitkové rastliny pre veľmi vysoký obsah antioxidačného pigmentu – antokyánov v plodoch. Anglický názov arónie „chokeberry" odkazuje na trpkosť ovocia, ktoré je za surova nepožívateľné. Po úprave sa z bobúľ produkuje víno, džem, sirup, džús, nátierka, čaj a tinktúry.

Vtáky, keďže trpkosť necítia, voľne konzumujú surové plody a následne rozširujú semená svojím trusom.

Pôvodní obyvatelia Severnej Ameriky (Indiáni) používali aróniu na výrobu potravín.
Arónia sa vysádza ako ozdobný ker v záhradách. Je prirodzeným podrastom a krovinou na okrajoch lesa.
Najviac kultivarov bolo vypestovaných pre záhradné výsadby, včítane Aronia arbutifolia „Brilliant", obľúbené pre nápadné jesenné sfarbenie listov. Aronia melanocarpa „Viking" a „Nero" boli vyšľachtené pre väčšie ovocie vhodné na výrobu džemov. Šťava z bobúľ má trpkasto trieslovinovú chuť, s vysokým obsahom vitamín u C a antioxidantov. Bobule možno použiť na výrobu vína alebo marmelád.
Arónia sa používa aj na výrobu príchutí alebo potravinárskych farbív do nápojov alebo jogurtov, napríklad namiesto košenilovej červene A.
Plody arónie čiernoplodej sú spracovávané na výrobu vína.
Plody možno tiež použiť pri príprave pokrmov ako náhradu drobného ovocia, napr čučoriedok.
Rastúci záujem spotrebiteľov o zvýšenie príjmu potravinových doplnkov s antioxidačnými schopnosťami z rastlinných zdrojov, ako sú farebné bobuľovité či citrusové plody, zelenina, obilniny a korenie predznačuje potenciálnu hodnotu arónie stať sa funkčnou potravinou – nutricientom.

Arónia ako bohatý zdroj antioxidantov môže byť prospešná v prevencii ochorení spôsobených oxidačným stresom. Medzi prípadmi, kde sa podľa hodnotenia predbežných výsledkov ukazujú výhody antokyánov v arónii, sú napríklad kolorektálny karcinóm (Lala et al. 2006), kardiovaskulárne choroby (Bell & Gochenaur 2006), chronické zápaly (Han et al. 2005), žalúdočné poruchy (peptický vred) (Valcheva-Kuzmanova et al. 2005), zápal oka (uveitída) (Ohgami et al. 2005) a pečeňové zlyhanie (Valcheva-Kuzmanova et al. 2004). Pri meraní antioxidačnej schopnosti – kapacity absorpcie kyslíkových radikálov – vykazuje arónia jednou z najvyšších doteraz zaznamenaných hodnôt.

Obsahové látky
Plody arónie majú vysoký obsah vitamínu C a antioxidantov. Arónia je predmetom záujmu vedcov vďaka svojmu tmavo purpurovému, takmer čiernemu sfarbeniu, ktoré vzniká vysokým obsahom fenolových zlúčenín, najmä antokyánov. Celkový obsah antokyánov je 1480 mg na 100 g čerstvých bobúľ a proantokyanidinov 664 mg na 100 g. Obe hodnoty patria k najvyšším meraným množstvám v rastlinách (údaj z jari 2009).

Analýzou antokyánov v arónii sa zistili tieto jednotlivé chemické látky (vyskytujúce sa v rastlinách): cyanidin-3-galactoside, epicatechin, kofeínové kyselina, quercetin, delfinidín, petunidin, pelargonidin, peonidin a malvidin. Všetky sú zo skupiny flavonoidov. Sú to fenolové antioxidanty.

Podľa dostupných informácií rastliny produkujú pigment hlavne v šupke bobúľ na ochranu semien proti ultrafialovému žiareniu.[1] Absorpciou UV žiarenia v ultrafialovo-purpurovom spektre pigmenty filtrujú intenzívne slnečného svetlo, a zohrávajú úlohu v ochrane zárodku pred poškodením. Žiarivo farebné pigmentácie tiež priťahujú vtáky a zvieratá ku konzumácii ovocia a rozširovaniu semien v ich truse.

Antokyány prispievajú nielen k natrpklej chuti (čo odrádza škodcov a infekcie), ale tiež zabezpečujú aj mimoriadnu antioxidačnú silu, ktorá čelí oxidačnému stresu v ovocí počas fotosyntézy.

Účinky na ľudské zdravie
Plody arónie majú blahodarný vplyv na krvný obeh, znižujú hladinu cholesterolu v krvi a krvný tlak. Odporúčajú sa pri arteroskleróze. Prospešné sú aj pri cukrovke – obsahujú totiž prírodný sorbit – sladidlo vhodné aj pre diabetikov. Cenný je nielen obsah vitamínov, ale aj bioflavonoidov, rutínu pre pevné cievy, ktoré sa z plodov extrahuje na výrobu liečiv, ďalej železa, jódu, fluóru, mangánu a ďalších mikroelementov, nevyhnutných pre pevné zdravie a vitalitu.

Zdravotne významné sú zaváraniny arónie, no ešte prínosnejšie sú plody čerstvé. Trpkastú chuť možno odstrániť pomliaždením plodov s medom alebo smotanou.

DROGA
Plod temnoplodca (arónia). Usušený plod čiernofialovej až čiernej farby. Chuť má príjemne kyslastú, trochu zvieravú.

ČAJ
Nálev je svetlo fialový a má príjemnú, ovocnú chuť.

OBSAHOVÉ LÁTKY
Antokyanové farbivo, flavonoidy, vitamíny, kyselana listová, minerálne látky, cukor, malé množstvo trieslovín

MOŽNÉ RIZIKÁ UŽÍVANIA
Nie sú známe negatívne účinky pri bežnom užívaní.

25 položiek

Viac informácií o bylinkách, ich vlastnostiach, účinkoch a použití sa dozviete v knihách pána Valdemara Grešíka.
Kniha LIEČIVÉ RASTLINY časť 1. Čechy a Morava
Kniha LIEČIVÉ RASTLINY časť 2. Európa

Otázka

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Kontrolný kód

i
Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Táto stránka je chránená programom reCAPTCHA a spoločnosťou Google. Platia Pravidlá ochrany osobných údajov a Zmluvné podmienky.

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Produkt bol vložený do košíku
Pokračovať v nákupe Nákupný košík