Menu

Koriander

Coriandrum sativum

Český názov: Koriandr plod

Koriander siaty je jednoročná rastlina z čeľade mrkvovitých (Apiaceae), plano rastúca v Stredomorí, oddávna pestovaná v Indii a v Egypte. Ide o jednoročnú mrkvovitú bylinu, ktorej byľ dosahuje výšku od 15cm až do jedného metra a hore sa početne vetví. Listy majú delené, čiarkovité úkrojky (jednoducho pérovito delené). Kvety majú bielu alebo ružovú farbu, pričom tvoria súkvetie okolík. Plod je guľatá a hnedožltá nažka. Koriander kvitne v období júna a júla. Účinnými látkami sú predovšetkým silice a niektoré vitamíny skupiny B.

Z koriandra sa zbiera plod, ktorý sa využíva ako korenie. Koriander podporuje tvorbu žalúdočných štiav, čím priaznivo ovplyvňuje trávenie.

Koriander je príbuzný anízu, rasci a kôpru. Používa sa najmä na nakladanie húb a zeleniny, do chleba a údenárskych výrobkov, na prípravu jahňacieho a bravčového mäsa a na výrobu alkoholických nápojov. Z koriandra sú požívateľné všetky časti rastliny. Každá má svoju špecifickú arómu a chuť. Listy majú nepatrnú príchuť anízu, semená sú sladkasté, arómou pripomínajúce pomarančovú kôru, a koreň je intenzívnejšou verziou listu.

DROGA
Plod koriandra. Sušené zrelé dvojnažky na trhu sa vyskytujúce ako veľkoplodé alebo drobnoplodé. Mnohorebrová dvojnažka guľovitého tvaru, lysá, farby svetlo žltohnedej. Vôňa je typická, korenistá, chuť tiež korenistá a sladkastá.

ČAJ
Nálev je svetlej farby, korenistej vône a chuti.

OBSAHOVÉ LÁTKY
Silica s hlavnou zložkou linaloolom, ďalej pinén, limonén, cymen a gáfor

POUŽITIE
Pridáva sa do čajových zmesí proti nadúvaniu a na zlepšenie trávenia. Slúži aj ako chuťové korigens.
Koriander je obľúbený hlavne ako korenie aj na výrobu likérov. Niektoré kuchyne, ako vietnamská, sa nezaobídu bez čerstvej vňate, ktorú používajú podobne ako u nás petržlen. Na osobitú vôňu spôsobenú alifatickými aldehydmi si však treba zvyknúť.

MOŽNÉ RIZIKÁ UŽÍVANIA
Pri dodržaní terapeutických dávok nie sú žiadne vedľajšie účinky.

38 položiek

Viac informácií o bylinkách, ich vlastnostiach, účinkoch a použití sa dozviete v knihách pána Valdemara Grešíka.
Kniha LIEČIVÉ RASTLINY časť 1. Čechy a Morava
Kniha LIEČIVÉ RASTLINY časť 2. Európa

Otázka

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Kontrolný kód

i
Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Táto stránka je chránená programom reCAPTCHA a spoločnosťou Google. Platia Pravidlá ochrany osobných údajov a Zmluvné podmienky.

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Produkt bol vložený do košíku
Pokračovať v nákupe Nákupný košík