Menu

O bylinkách a čajoch

Spôsob prípravy bylín a čajov, rozdelenie, pôvod a história.

 

Macerát

Pripravuje sa vylúhovaním drogy v studenej vode, zpravidla po dobu 6 - 8 hodín. Je to vhodný spôsob najmä pre slizovité drogy, ako slez, ibiš, lanové semienko).

Nálev

Pripravuje sa preliatím drogy práve vriacou vodou a jej lúhovaním najviac po dobu 15 minút. Je to najpoužívanejší spôsob pre väčšinu kvetov, listov a vňatí.

Odvar

Droga se varí vo vode po dobu 1 - 5 minút. Užíva sa najmä u koreňov, plodov a kôry.

Tinktúry

Pripravujú sa najčastejšie maceráciou drogy v liehu. Pri bežných drogách je pomer 1 váhový diel drogy na 5 váhových dielov liehu. Lieh sa naleje do tmavej nádoby a každý deň sa pretrepáva.. Po minimálne týždennej macerácii (optimálne 14 dní) sa výluh precedí a nechá sa 24 hodín na chladnom mieste vyčistiť (usadiť). Číry roztok sa prelije, zvyšok sa prefiltruje, oba výluhy sa smiešajú a doplnia liehom na pôvodné množstvo.

Extrakty

Extrakty sú zahustené výťažky z rostlín. Extrakčným médiom môže byť napríklad voda, lieh, propylenglykol, glycerín. Môžu byť tekuté alebo suché získané odparovaním.

Sirupy

Ide o koncentrované roztoky cukru s prídavkom bylinného extrkatu alebo cukrom zahustené vodné výluhy z bylín.

Liečivé vína

Do révového alebo ovocného vína sa pridáva čerstvá alebo sušená bylina.

Rastlinné oleje

Čerstvé alebo sušené byliny se nakládajú najčastejšie do slnečnicového alebo olivového oleja.

Masti

Extrakty z liečivých rastlín sú často spracované do najrôznejších masťových základov, v lidovom liečiteľstve najmä do bravčovej masti.

 

PRÍPRAVA ČAJOV
Najbežnejšie formy prípravy čajov (návod k príprave konkrétneho čaju je uvedený na jeho obale):

Bylinné čaje

Jedna polievková lyžica bylinnej zmesi alebo jedno porciované vrecúško prelejem 1/4 l vriacej vody, necháme v zakrytej nádobe 15 minúť odstať. Sypaný čaj sa precedí.

Príprava nálevu (platí pre plody, semená, korene a kôry) - Jedna čajová lyžička sa vysype do ¼ litra studenej vody, privedie sa do varu a nechá sa krátko variť. V zakrytej nádobe sa nechá 15 minút odstáť a potom sa scedí. Odvar sa pripravuje vždy čerstvý. Pije sa 1-2 x denne.

Príprava nálevu (platí pre listy, kvety a vňate) - Jedna až dve čajové lyžičky sa zalejú ¼ litrom vriacej vody, nechajú sa 15 minút v zakrytej nádobe odstáť a potom sa scedí. Nálev sa pripravuje vždy čerstvý. Pije sa 1-2 x denne.

Ovocné čaje

Jedna čajová lyžička čaju alebo jedno porciované vrecúško prelejeme 200 ml vriacej vody, necháme 8 minút odstať. Sypaný čaj sa precedí.

Zelené a polofermentované čaje

Jedna čajová lyžička čaju alebo jedno porciované vrecúško prelejeme 200 ml horúcej (odstátej, nie vriacej) vody, necháme 3 odstať. Sypaný čaj sa precedí.

Zelené čaje zdravotné, s pridanými bylinkami

Jedna čajová lyžička čaju alebo jedno porciované vrecúško prelejeme 200 ml vriacej vody, necháme 3 - 5 minút odstať. Sypaný čaj sa precedí.

Čierne čaje

Jedna čajová lyžička čaju alebo jedno porciované vrecúško prelejeme 200 ml vriacej vody, necháme 3 - 5 minút odstať. Sypaný čaj sa precedí.

Kvitnúce čaje

Do priesvitnej kanvice nalejeme cca 0,5 l horúcej vody (90° - 100 °C), vložíme kvitnúci čaj a necháme klesnúť na dno. Čaj sa začne otvárať po niekoľkých minútach. Necháme ho lúhovať minimálne 10 minút. Dlhšie lúhovanie chuť nepokazí, naopak, chuť bude výraznejšia.

 

DELENIE ČAJU

ROZDELENIE PRI ZBERE

Pri zbere rozdeľujeme čajové lístky na: jemný fleš, stredný fleš, hrubý fleš. Všeobecne platí, že čím je fleš jemnejší, tým je čaj kvalitnejší. Vo vyššie položených oblastiach, kde rastie kvalitnejší čaj, sa takmer vždy zbiera jemný fleš. Čajové kry žijú dlhé roky. Assamica sa dožíva v priemere 40 rokov avšak Sinensis môže rodiť až 100 rokov.

Podľa veľkosti lístkov sa čierny čaj rozlišuje na listový (leaf), zlomkový (broken), čajový výsevok (fannings), prachový (Dust), vyrábané metódou CTC (Crushing-Tearing-Curling) a vyrábané metódou LTP (Lawrie Tea Processer). Čaje listové a zlomkové sa používajú na výrobu sypaného čaju, čajový výsevok sa používa do nálevových vreciek.

Nasledovné označenia sú typické prevažne pre Indické čaje.

LISTOVÝ ČAJ - Čaj obsahuje iba celé listy

SFTGFOP - Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - je to prvotriedny, lahodný čaj
FTGFOP - Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - vyrábaný hlavne v Darjeelingu, v poslednom čase aj v Assame. Je to najjemnejší, špičkový druh výroby listového čaju, pripravovaný so zvláštnou starostlivosťou. Má rovnomerné listy a tipy
TGFOP - Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - hlavný druh čaju v Darjeelingu a Assame
GFOP - Golden Flowery Orange Pekoe - špičkový druh čaju tých plantáží v Keni, ktoré vyrábajú čaj z tipy. V Assame a Darjeelingu je zriedkavý
FOP - Flowery Orange Pekoe – druhá sorta listového čaju v Assame, Dooarsu a Bangladéži. Špičkový druh čaju v Číne. Dlhý list, málo tipov, čiastočne drevnatý
OP - Orange pekoe - čaj získaný z dlhých zašpicatených lístkov, ktoré sú väčšie ako pri FOP. Lístky sa zbierajú, keď sa začínajú otvárať koncové púčiky, hlavný druh čaju na Cejlóne a Jáve
P - Pekoe - čaj získaný zo špicatých lístkov, ktoré sú ale väčšie ako pri OP
S - Souchung - čaj získaný z veľkých lístkov

ZLOMKOVÝ ČAJ - Listy sú nasekané na menšie kúsky

GBOP - Golden Broken Orange Pekoe
FBOP - Flowery Broken Orange Pekoe – silne aromatický čaj hrubší Pekoe s ojedinelými tipy pochádzajúci z Assamu, Sri Lanky, Indonézie, Číny i Bangladéša. V južnej Amerike je to hrubý, čierny broken. V južnej Indii je čaj typu Pekoe označovaný ako FBOP
BOP - Broken Orange Pekoe – typický zlomkový čaj, ktorý má silnú chuť. Hlavný druh typu Broken na Cejlóne, v južnej Indii, na Jáve a v Číne. Ďalej sú to čaje vyrábané metódou CTC v Assame a Bangladéši. Čaj je silný a obsahuje mladé, dobre zvinuté lístky, stopky a púčiky. Nie je v ňom drť a prach.
BT - Broken Tea – podobný ako BOP, ale jeho lístky nie sú také dlhé.

ČAJOVÝ VÝSEVOK - Tvoria ho malé čiastočky lístkov, používa sa do nálevových vreciek

BOPF a OF - Broken Orange Pekoe Fannings a Orange Fannings (pochádza zo severnej Indie, čiastočne tiež z Afriky a južnej Ameriky) čaje s jemnou štruktúrou
PF - Pekoe Fannings – o trošku menšie lístky ako pri BOP

PRACHOVÝ - Čajový prach, používa sa hlavne do nálevových vreciek

PD - Pekoe Dust - Pochádza z Assamu, južnej Indie, Bangladéša, Keni, Tanzánie a Malawi. Ide o špičkový druh čaju typu Dust. Charakteristická je jednotná veľkosť listov, Je to veľmi silne farbiaci čaj. Patrí k najpodradnejším čajom, väčšinou sa spracúva do tabuliek
D - Dust - veľmi jemné čaje so silnou a aromatickou chuťou

VYRÁBANÉ METÓDOU CTC - (Crushing-Tearing-Curling) - Drvenie – Trhanie - Zvinovanie
Je to strojová metóda. Listy valce roztrhajú na kúsky, čím sa oddelia stonky od listov, ktoré sa potom zvinú na rýchlych roleroch. Čaj sa najčastejšie používa do nálevových vreciek.

VYRÁBANÉ METÓDOU LTP - (Lawrie Tea Processer)
Čajové lístky sa rozsekajú na drť a následne v tenkých vrstvách prebieha rýchla fermentácia. Čaj sa najčastejšie používa do nálevových vreciek.

 

ROZDELENIE PODĽA KRAJINY PÔVODU
Kvalita čaju závisí od krajiny pôvodu, zberu a techniky spracovania. Hlavnými svetovými produkčnými oblasťami sú:

ASSAM (INDIA) - so svojimi 2 000 akrami je jednou z najlepších oblasti na pestovanie čaju na svete. Čaj z Assamu je silný, tmavej farby so špecifickým charakterom.
DARJEELING (INDIA) - rozprestiera sa na úpätí Himalájí v nadmorskej výške 2 000 metrov nad morom. Darjeeling nie je taký silný ako Assam. Kvalitné čaje z Darjeelingu sú výsledkom vlhkej klímy a pôdy. Zber čaju prebieha len od apríla do októbra.
NILGIRI (INDIA) - sa nachádza v najjužnejšej oblasti Indie. Čaj sa zberá po celý rok, má jemnú a sviežu chuť.
ČÍNA - veľké množstvo druhov čaju sa zbiera v 18 produkčných oblastiach. Rozsah čínskych čajov zahrňuje zelené čaje, oolongy, čierne čaje.
SRÍ LANKA (Cejlón) - leží na rovine. Najlepšie typy čajov sa zbierajú od konca júna do začiatku septembra vo východnej oblasti a od začiatku februára do polovice marca v západnej časti ostrova. Najlepšie čaje sa získavajú počas suchých mesiacov (január, február). Čaje z Cejlónu majú nádhernú chuť, farbu aj vôňu.
INDONÉZIA - čaj sa tu produkuje prevažne na Jáve a Sumatre. Na Jáve sa pestujú farebné, chutné a voňavé čaje, na Sumatre majú väčšinou kovovú príchuť a nižšiu kvalitu.
JAPONSKO - produkuje zelené a čierne čaje. Nazbierané čaje sa výhradne konzumujú doma, lebo Japonsko si až do dnešných dní uchováva tradíciu pitia čaju.
AFRIKA - v Afrike sa začal čaj pestovať až od počiatku 20.storocia. Hlavnými producentmi čaju sú Keňa, Tanzánia a Malawi. V Keni sa pestujú čaje, ktoré majú výraznú chuť aj farbu (podobne, ako čaje z Assamu), v Tanzánii a Malawi má čaj nižšiu kvalitu.
JUŽNÁ AMERIKA - najdôležitejšími krajinami v pestovaní čaju sú Brazília a Argentína. Väčšina juhoamerických čajov ma neutrálny charakter a svetlé farebné odtiene. Južná Amerika je takisto domovom veľkého množstva vzácnych byliniek pochádzajúcich z oblasti amazonských pralesov.

13 položiek

Otázka

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Kontrolný kód

i
Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Táto stránka je chránená programom reCAPTCHA a spoločnosťou Google. Platia Pravidlá ochrany osobných údajov a Zmluvné podmienky.

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Produkt bol vložený do košíku
Pokračovať v nákupe Nákupný košík