Menu

Bazalka

Ocimum basilicum L.

Český názov: Bazalka pravá

Bazalka je aromatická rastlina z čeľade hluchavkovitých. Kvitne od júna do septembra. Je pôvodom z Indie a z ďalších vlhkých tropických regiónov Ázie, kde bola pestovaná viac ako 5000 rokov. Do Európy sa dostala v 16. storočí av súčasnosti sa pestuje väčšinou na záhradách av domácnostiach. Hindské kultúry považujú bazalku za posvätnú bylinku. V niektorých kultúrach je táto rastlina zase znamením lásky a oddanosti medzi mladými pármi.

Je to nízka (20-40 cm) jednoročná bylina, s lysou lodyhou. Lodyha je vetvená, so stopkatými, ústretovými, vajcovitými až podlhovastými listami, vo vyšších partiách zastrihovane zubatými okrajmi. Horné listy prechádzajú v malé, červenkasté listene. Má biele kvety, pomerne veľké. Sú opeľované hmyzom. Plody sú štyri čiernohnedé tvrdky. Možnosť zámeny bazalky pravej je veľmi malá, pretože bazalka sa od podobných rastlín rovnakej čeľade líši špecifickou vôňou. Vyžaduje vlhkú, výživnú pôdu a priame slnko. Možno ju rozmnožiť semenami alebo rezkovaním nekvitnúcich postranných výhonov.

Bazalka obsahuje hlavne silice (až 1,5 %) s hlavnou zložkou metylchavikolom (estragolom) a linaloolom a približne 5 % trieslovín, ďalej flavonoidy, glykozidy, éterické oleje s eugenolom a ocimom, bazalkový gáfor, tanín, cinoel a iné.

Bazalka je mimoriadne univerzálna bylina, tlmí kŕčové bolesti, zlepšuje trávenie, harmonizuje peristaltika, pôsobí proti nadúvaniu, protizápalovo aj mierne antibioticky. Je vhodná pri nespavosti a migréne, pri psychogénne podmienených závratoch. Obsahuje adaptogény, ktoré naše telo využíva na prirodzenú adaptáciu a boj proti stresu. Adaptogény prispievajú k vyváženému duševnému stavu, zabraňujú stresovým faktorom narúšať spánok. Bolo tiež dokázané, že bazalka posvätná zmierňuje bolesť a nepohodlie, takže ak máte problémy so spánkom kvôli bolesti chrbta, bazalka môže byť pre vás dobrou voľbou.

Bazalka má široké využitie aj v kuchyni. Po celú dobu vegetácie je chutnou i voňavou prísadou čerstvej zeleniny. Môžeme ju pridať k dusenému mäsu, do omáčok aj do polievok.

Bazalka tvorí základ talianskej kuchyne, používa sa najmä pri receptoch, ktorých súčasťou sú paradajky (šaláty, cestoviny s paradajkovou omáčkou a pod.), a vyrába sa z nej omáčka pesto.

DROGA
Sušená vňať šedozelenej farby, korenistej vône a chuti s nádychom gáfru. Existuje mnoho odrôd bazalky, ktoré sa líšia zložením silice, pretože existujú variety s piepornou, citrónovou či anízovou vôňou.

ČAJ
Nálev je svetlej, žltohnedej farby, typickej vône a korenistej chuti.

OBSAHOVÉ LÁTKY
Silica veľmi premenlivého zloženia, triesloviny, flavonoidy.

POUŽITIE
Bazalka sa používa na normálne trávenie, aj na upokojenie a relaxáciu.

MOŽNÉ RIZIKÁ UŽÍVANIA
Dlhodobé užívanie bazalkového čaju sa neodporúča pre obsah estragolu a metyleugenolu. Pri bežnom použití ako korenie nie sú známe žiadne vedľajšie účinky.

23 položiek

Viac informácií o bylinkách, ich vlastnostiach, účinkoch a použití sa dozviete v knihách pána Valdemara Grešíka.
Kniha LIEČIVÉ RASTLINY časť 1. Čechy a Morava
Kniha LIEČIVÉ RASTLINY časť 2. Európa

Otázka

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Kontrolný kód

i
Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Táto stránka je chránená programom reCAPTCHA a spoločnosťou Google. Platia Pravidlá ochrany osobných údajov a Zmluvné podmienky.

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Produkt bol vložený do košíku
Pokračovať v nákupe Nákupný košík