O bylinkách a čajoch
(na stránke pracujeme)
Spôsob prípravy bylín
Macerát
Pripravuje sa vylúhovaním drogy v studenej vode, zpravidla po dobu 6 - 8 hodín. Je to vhodný spôsob najmä pre slizovité drogy, ako slez, ibiš, lanové semienko).
Nálev
Pripravuje sa preliatím drogy práve vriacou vodou a jej lúhovaním najviac po dobu 15 minút. Je to najpoužívanejší spôsob pre väčšinu kvetov, listov a vňatí.
Odvar
Droga se varí vo vode po dobu 1 - 5 minút. Užíva sa najmä u koreňov, plodov a kôry.
Tinktúry
Pripravujú sa najčastejšie maceráciou drogy v liehu. Pri bežných drogách je pomer 1 váhový diel drogy na 5 váhových dielov liehu. Lieh sa naleje do tmavej nádoby a každý deň sa pretrepáva.. Po minimálne týždennej macerácii (optimálne 14 dní) sa výluh precedí a nechá sa 24 hodín na chladnom mieste vyčistiť (usadiť). Číry roztok sa prelije, zvyšok sa prefiltruje, oba výluhy sa smiešajú a doplnia liehom na pôvodné množstvo.
Extrakty
Extrakty sú zahustené výťažky z rostlín. Extrakčným médiom môže byť napríklad voda, lieh, propylenglykol, glycerín. Môžu byť tekuté alebo suché získané odparovaním.
Sirupy
Ide o koncentrované roztoky cukru s prídavkom bylinného extrkatu alebo cukrom zahustené vodné výluhy z bylín.
Léčivá vína
Do révového alebo ovocného vína sa pridáva čerstvá alebo sušená bylina.
Rastlinné oleje
Čerstvé alebo sušené byliny se nakládajú najčastejšie do slnečnicového alebo olivového oleja.
Masti
Extrakty z liečivých rastlín sú často spracované do najrôznejších masťových základov, v lidovom liečiteľstve najmä do bravčovej masti.
Príprava čajov
Najbežnejšie formy prípravy čajov (návod k príprave konkrétneho čaju je uvedený na jeho obale):
Bylinné čaje
Jedna polievková lyžica bylinnej zmesi alebo jedno porciované vrecúško prelejem 1/4 l vriacej vody, necháme v zakrytej nádobe 15 minúť odstať. Sypaný čaj sa precedí.
Príprava nálevu (platí pre plody, semená, korene a kôry) - Jedna čajová lyžička sa vysype do ¼ litra studenej vody, privedie sa do varu a nechá sa krátko variť. V zakrytej nádobe sa nechá 15 minút odstáť a potom sa scedí. Odvar sa pripravuje vždy čerstvý. Pije sa 1-2 x denne.
Príprava nálevu (platí pre listy, kvety a vňate) - Jedna až dve čajové lyžičky sa zalejú ¼ litrom vriacej vody, nechajú sa 15 minút v zakrytej nádobe odstáť a potom sa scedí. Nálev sa pripravuje vždy čerstvý. Pije sa 1-2 x denne.
Ovocné čaje
Jedna čajová lyžička čaju alebo jedno porciované vrecúško prelejeme 200 ml vriacej vody, necháme 8 minút odstať. Sypaný čaj sa precedí.
Zelené a polofermentované čaje
Jedna čajová lyžička čaju alebo jedno porciované vrecúško prelejeme 200 ml horúcej (odstátej, nie vriacej) vody, necháme 3 odstať. Sypaný čaj sa precedí.
Zelené čaje zdravotné, s pridanými bylinkami
Jedna čajová lyžička čaju alebo jedno porciované vrecúško prelejeme 200 ml vriacej vody, necháme 3 - 5 minút odstať. Sypaný čaj sa precedí.
Čierne čaje
Jedna čajová lyžička čaju alebo jedno porciované vrecúško prelejeme 200 ml vriacej vody, necháme 3 - 5 minút odstať. Sypaný čaj sa precedí.
Kvitnúce čaje
Do priesvitnej kanvice nalejeme cca 0,5 l horúcej vody (90° - 100 °C), vložíme kvitnúci čaj a necháme klesnúť na dno. Čaj sa začne otvárať po niekoľkých minútach. Necháme ho lúhovať minimálne 10 minút. Dlhšie lúhovanie chuť nepokazí, naopak, chuť bude výraznejšia.
Latinsko - slovenský slovník
Latinsky |
Slovensky |
Absinthii herba | Palina vňať |
Agrimoniae herba | Repík vňať |
Alchemillae herba | Alchemilka vňa |
Allii ursini herba | Cesnak medvedí vňať |
Allii ursini herba | Medvedí cesnak vňať |
Aloë capensis | Aloe kapská |
Aloisiae triphylla herba | Aloisie trojlistá nať |
Althaeae folium | Proskurník list |
Althaeae radix | Proskurník kořen |
Ammi visnagae fructus | Pakmín visnaga plod |
Anethi fructus | Kopr plod |
Anethi herba | Kopr špičky |
Angelicae radix | Andělika kořen |
Angelicae chinensis radix | Andělika čínská kořen |
Anisi fructus | Anýz plod |
Anserinae herba | Mochna husí nať |
Apii folium | Celer list |
Apii semen | Celer semeno |
Arnicae flos | Arnika květ |
Aroniae fructus | Aronie plod |
Artemisiae herba | Černobýl nať |
Asperulae herba | Mařinka nať |
Asphalatus herba | Rooibos |
Assa foetida cum foenugraeci | Čertovo lejno s pískavicí |
Aurantii flos | Pomeranč květ |
Aurantii pericarpium | Pomeranč oplodí |
Avellanae folium | Líska list |
Avenae fructus | Oves plod |
Bardanae radix | Lopuch kořen |
Basilici herba | Bazalka nať |
Bellidis flos | Sedmikráska květ |
Benzoe resina | Benzoe |
Berberidis fructus | Dřišťál plod |
Betonicae herba | Bukvice nať |
Betulae folium | Bříza list |
Bidentii herba | Dvouzubec nať |
Bistortae radix | Hadí kořen |
Boldo folium | Boldo list |
Bucco folium | Buko list |
Bursae pastor. herba | Kokoška nať |
Calami radix | Puškvorec kořen |
Calendulae flos cum calyce | Měsíček květ se zákr. |
Calendulae flos sine calyce | Měsíček květ bez zákr. |
Callunae flos | Vřes květ |
Callunae herba | Vřes nať |
Camphora vera | Kafr přírodní |
Cardamomi fructus conc. | Kardamom mletý |
Cardamomi fructus toto | Kardamom celý |
Cardui benedicti herba | Benedikt nať |
Cardui mariae fructus | Ostropestřec marián. plod |
Carlinae radix | Pupava kořen |
Carrageen | Irský mech |
Carvi fructus | Kmín plod |
Caryophyllatae herba | Kuklík nať |
Caryophyllatae radix | Kuklík kořen |
Caryophylli aromatici flos | Hřebíček |
Centaurii herba | Zeměžluč nať |
Cerefolii herba | Kerblík list |
Chamomillae flos | Heřmánek květ |
Chamomillae roman. flos | Heřmánek římský květ |
Cichorii herba | Čekanka nať |
Cichorii radix | Čekanka kořen |
Cinnamomi cassiae cortex | Skořice čínská kůra |
Cinnamomi ceylanici cortex | Skořice ceylonská kůra |
Citri pericarpium | Citrón oplodí |
Cochleariae herba | Lžičník nať |
Colae semen toto | Kola semeno celé |
Condurango cortex | Kondurango kůra |
Conchae praeparatae | Skořápky ústřic |
Consolidae radix | Kostival kořen |
Coriandri fructus | Koriandr plod |
Crataegi flos | Hloh květ |
Crataegi folium cum flore | Hloh list s květem |
Crataegi fructus | Hloh plod |
Cubebae fructus | Kubebový pepř |
Curcumae radix | Kurkuma kořen |
Cyani flos | Chrpa květ |
Cymbopogoni species herba | Lemongras |
Cynarae herba | Artyčok nať |
Cynosbati fructus conc. | Šípek řezaný |
Cynosbati fructus sine sem. | Šípek bez semen |
Cynosbati fructus toto | Šípek celý |
Cynosbati semen | Šípek semeno |
Dammar resina | Damara |
Dioscorae radix | Dioskorea kořen |
Draconis resina | Dračí krev |
Dracunculi folium | Estragon list |
Echinaceae flos | Třapatka květ |
Echinaceae herba | Třapatka nať |
Echinaceae radix | Třapatka kořen |
Eleutherococci radix | Eleuterokok kořen |
Epilobii parsiflor. herba | Vrbovka nať |
Epilobii angustifolii herba | Vrbka úzkolistá nať |
Equiseti herba | Přeslička nať |
Eryngii herba | Máčka nať |
Eucalypti folium | Eukalyptus list |
Euphorbiae amg. Herba | Pryšec mandloň. Nať |
Euphrasiae herba | Světlík nať |
Fagopyri herba | Pohanka nať |
Farfarae folium | Podběl list |
Foeniculi fructus | Fenykl obecný plod |
Foeniculi dulcis fructus | Fenykl obecný sladký plod |
Foenugraeci semen | Pískavice semeno |
Foenugraeci semen | Řecké seno semeno |
Fragariae folium | Jahodník list |
Frangulae cortex | Krušina kůra |
Fraxini folium | Jasan list |
Fucus vesiculosus | Chaluha |
Fucus vesiculosus pulv. | Chaluha mletá |
Fumariae herba | Zemědým nať |
Galangae radix | Galgán kořen |
Galegae herba | Jestřabina nať |
Galeopsidis herba | Konopice nať |
Galii lutei herba | Svízel nať |
Genistae tinct. herba | Kručinka nať |
Gentianae radix | Hořec kořen |
Geranii robert. herba | Kakost nať |
Ginkgo folium | Ginkgo list |
Ginseng radix | Ženšen kořen |
Graminis radix | Pýr kořen |
Granati fructus (cortex) | Granátové jablko |
Guaranae semen | Guarana semeno |
Hamamelidis cortex | Vilín kůra |
Hamamelidis folium | Vilín list |
Harpagophyti radix | Čertovo kopyto kořen |
Hederae helicis folium | Břečťan list |
Hederae terrestris herba | Popenec nať |
Helianthi flos | Slunečnice květ |
Hepaticae herba | Jaterník nať |
Herniariae herba | Průtržník nať |
Hibisci sud. flos | Ibišek súd. květ |
Hippocastani flos | Kaštan květ |
Hippocastani cortex | Kaštan kůra |
Hippocastani folium | Kaštan list |
Hippophae fructus | Rakytník plod |
Humuli lupuli strobilus | Chmel šištice |
Hyperici herba | Třezalka nať |
Hyssopi herba | Yzop nať |
Inulae radix | Oman kořen |
Iridis radix | Kosatec kořen |
Islandicus lichen | Lišejník islandský |
Jasmini flos | Jasmín květ |
Juglandis cortex | Ořešák kůra |
Juglandis folium | Ořešák list |
Juglandis pericarpium | Ořech oplodí |
Juniperi fructus | Jalovec plod |
Lamii albi flos | Hluchavka květ |
Lamii albi herba | Hluchavka nať |
Lavandulae flos | Levandule květ |
Leonuri herba | Srdečník nať |
Levistici folium | Libeček list |
Levistici radix | Libeček kořen |
Linariae herba | Lnice nať |
Lini semen | Len semeno |
Liquiritiae radix | Lékořice kořen |
Lycopi europ. herba | Karbinec nať |
Lycopodii herba | Plavuň nať |
Lycopodium | Plavuň výtrusy |
Maidis stigmata | Kukuřice blizny |
Majoranae herba | Majoránka nať |
Malvae arboreae flos | Topolovka květ |
Malvae flos | Sléz květ |
Malvae folium | Sléz list |
Manna cannelata | Manna |
Marrubii herba | Jablečník nať |
Mastix | Mastix |
Maté folium | Maté list |
Maté folium tosta | Maté list pražené |
Mei radix | Koprník kořen |
Meliloti herba | Komonice nať |
Melissae herba | Meduňka nať |
Menthae crisp. folium | Máta kadeřavá list |
Menthae piper. folium | Máta peprná list |
Menthae piper. herba | Máta peprná nať |
Millefolii flos | Řebříček květ |
Millefolii herba | Řebříček nať |
Mitchellae herba | Mitchela nať |
Myrha | Myrha |
Myrtilli fructus | Borůvka plod |
Myrtilli herba | Borůvka nať |
Nasturtii herba | Řeřicha potoční nať |
Nigellae semen | Černucha semeno |
Oleae folium | Oliva list |
Olibanum | Kadidlo |
Ononidis radix | Jehlice kořen |
Origani vulg. herba | Dobromysl nať |
Paeoniae flos | Pivoňka květ |
Parthenii herba | Kopretina řimbaba nať |
Passiflorae herba | Mučenka nať |
Petroselini folium | Petržel list |
Petroselini radix | Petržel kořen |
Petroselini semen | Petržel semeno |
Phaseoli fructus | Fazole plod |
Pimpinellae herba | Bedrník nať |
Pimpinellae radix | Bedrník kořen |
Pini turiones | Borovice vrcholky |
Plantaginis folium | Jitrocel list |
Polygoni avicularis herba | Truskavec nať |
Polygoni lapathifolii herba | Rdesno blešník nať |
Populi gemmae | Topol pupeny |
Potentillae argent. herba | Mochna stříbrná nať |
Primulae flos | Prvosenka květ |
Pruni spinosae flos | Trnka květ |
Psyllii testa | Skorocel osemenie |
Pulmonariae folium | Plúcník list |
Pygeum africanum cortex | Slivoň africká kůra |
Quercus cortex | Dub kôra |
Ratanhiae radix | Ratanha kořen |
Rhamni inumat. Fructus | Řešetlák počistvý plod |
Rhei radix | Reveň kořen |
Ribis nigri folium | Rybíz černý list |
Ribis nigri fructus | Rybíz černý plod |
Robiniae flos | Akát květ |
Rosae centifoliae flos | Růže stolistá květ |
Rodsae centifoliae tot. | Růže poupata celá |
Rosae flos | Růže květ |
Rosmarini folium | Rozmarýn list |
Rubi fruticosi folium | Ostružiník list |
Rubi idaei folium | Maliník list |
Rubiae tinc. radix | Mořena barvířská kořen |
Rumicis acet. herba | Šťovík nať |
Salicis cortex | Vrba kůra |
Salviae folium | Šalvěj list |
Salviae herba | Šalvěj nať |
Sambuci flos | Bez černý květ |
Sambuci fructus | Bez černý plod |
Sanguisorbae radix | Toten kořen |
Saniculae herba | Žindava nať |
Santali lignum | Santal dřevo |
Saponariae rubrae herba | Mydlice nať |
Saponariae rubrae radix | Mydlice kořen |
Sarsaparillae radix | Sarsaparilový kořen |
Sassafras lignum | Sassafras dřevo |
Saturejae herba | Saturejka nať |
Saxifrage herba | Lomikámen nať |
Schizandrae fructus | Schizandra (klanopraška) plod |
Sennae folium | Senna list |
Sennae fructus | Senna plod |
Serpylli herba | Mateřídouška nať |
Sesami semen | Sezam semeno |
Sideritis Scardica Herba | Řecký horský čaj |
Sinapis semen | Hořčice semeno |
Solidaginis herba | Zlatobýl nať |
Solidago virgaureae herba | Celík zlatobýl nať |
Sophorae japon. flos | Jerlín květ |
Sorbi flos | Jeřáb květ |
Sorbi fructus | Jeřáb plod |
Spiraeae herba | Tužebník nať |
Stoechados flos | Smil květ |
Symphyti radix | Kostival kořen |
Tabebuiae avell. cortex | Lapacho |
Taraxaci flos | Pampeliška květ |
Taraxaci folium | Pampeliška list |
Taraxaci radix | Pampeliška kořen |
Taraxaci radix cum herba | Pampeliška kořen s natí |
Thymi vulgaris herba | Tymián nať |
Tiliae flos toto | Lípa květ celý |
Tiliae flosconc. | Lípa květ řezaný |
Tiliae lignum | Lípa dřevo |
Tormentillae radix | Nátržník kořen |
Trifolii fibrini folium | Vachta list |
Trifolii rubri flos | Jetel červený květ |
Tropaeoli semen | Lichořeřišnice semeno |
Ulmi cortex | Jilm kůra |
Urticae folium | Kopřiva list |
Urticae herba | Kopřiva nať |
Urticae radix | Kopřiva kořen |
Urticae semen | Kopřiva semeno |
Uvae ursi folium | Medvědice list |
Valerianae radix | Kozlík kořen |
Verbasci flos | Divizna květ |
Verbenae herba | Sporýš nať |
Veronicae herba | Rozrazil nať |
Vesiculosus fucus | Chaluha bublinatá |
Violae tricoloris herba | Violka nať |
Visci albi herba | Jmelí nať |
Vitis idaeae folium | Brusinka list |
Vitis idaeae fructus | Brusinka plod |
Zedoariae radix | Citvar kořen |
Zingiberis radix | Zázvor kořen celý |
DELENIE ČAJU
ROZDELENIE PRI ZBERE
Pri zbere rozdeľujeme čajové lístky na: jemný fleš, stredný fleš, hrubý fleš. Všeobecne platí, že čím je fleš jemnejší, tým je čaj kvalitnejší. Vo vyššie položených oblastiach, kde rastie kvalitnejší čaj, sa takmer vždy zbiera jemný fleš. Čajové kry žijú dlhé roky. Assamica sa dožíva v priemere 40 rokov avšak Sinensis môže rodiť až 100 rokov.
Podľa veľkosti lístkov sa čierny čaj rozlišuje na listový (leaf), zlomkový (broken), čajový výsevok (fannings), prachový (Dust), vyrábané metódou CTC (Crushing-Tearing-Curling) a vyrábané metódou LTP (Lawrie Tea Processer). Čaje listové a zlomkové sa používajú na výrobu sypaného čaju, čajový výsevok sa používa do nálevových vreciek.
Nasledovné označenia sú typické prevažne pre Indické čaje.
LISTOVÝ ČAJ - Čaj obsahuje iba celé listy
SFTGFOP - Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - je to prvotriedny, lahodný čaj
FTGFOP - Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - vyrábaný hlavne v Darjeelingu, v poslednom čase aj v Assame. Je to najjemnejší, špičkový druh výroby listového čaju, pripravovaný so zvláštnou starostlivosťou. Má rovnomerné listy a tipy
TGFOP - Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - hlavný druh čaju v Darjeelingu a Assame
GFOP - Golden Flowery Orange Pekoe - špičkový druh čaju tých plantáží v Keni, ktoré vyrábajú čaj z tipy. V Assame a Darjeelingu je zriedkavý
FOP - Flowery Orange Pekoe – druhá sorta listového čaju v Assame, Dooarsu a Bangladéži. Špičkový druh čaju v Číne. Dlhý list, málo tipov, čiastočne drevnatý
OP - Orange pekoe - čaj získaný z dlhých zašpicatených lístkov, ktoré sú väčšie ako pri FOP. Lístky sa zbierajú, keď sa začínajú otvárať koncové púčiky, hlavný druh čaju na Cejlóne a Jáve
P - Pekoe - čaj získaný zo špicatých lístkov, ktoré sú ale väčšie ako pri OP
S - Souchung - čaj získaný z veľkých lístkov
ZLOMKOVÝ ČAJ - Listy sú nasekané na menšie kúsky
GBOP - Golden Broken Orange Pekoe
FBOP - Flowery Broken Orange Pekoe – silne aromatický čaj hrubší Pekoe s ojedinelými tipy pochádzajúci z Assamu, Sri Lanky, Indonézie, Číny i Bangladéša. V južnej Amerike je to hrubý, čierny broken. V južnej Indii je čaj typu Pekoe označovaný ako FBOP
BOP - Broken Orange Pekoe – typický zlomkový čaj, ktorý má silnú chuť. Hlavný druh typu Broken na Cejlóne, v južnej Indii, na Jáve a v Číne. Ďalej sú to čaje vyrábané metódou CTC v Assame a Bangladéši. Čaj je silný a obsahuje mladé, dobre zvinuté lístky, stopky a púčiky. Nie je v ňom drť a prach.
BT - Broken Tea – podobný ako BOP, ale jeho lístky nie sú také dlhé.
ČAJOVÝ VÝSEVOK - Tvoria ho malé čiastočky lístkov, používa sa do nálevových vreciek
BOPF a OF - Broken Orange Pekoe Fannings a Orange Fannings (pochádza zo severnej Indie, čiastočne tiež z Afriky a južnej Ameriky) čaje s jemnou štruktúrou
PF - Pekoe Fannings – o trošku menšie lístky ako pri BOP
PRACHOVÝ - Čajový prach, používa sa hlavne do nálevových vreciek
PD - Pekoe Dust - Pochádza z Assamu, južnej Indie, Bangladéša, Keni, Tanzánie a Malawi. Ide o špičkový druh čaju typu Dust. Charakteristická je jednotná veľkosť listov, Je to veľmi silne farbiaci čaj. Patrí k najpodradnejším čajom, väčšinou sa spracúva do tabuliek
D - Dust - veľmi jemné čaje so silnou a aromatickou chuťou
VYRÁBANÉ METÓDOU CTC - (Crushing-Tearing-Curling) - Drvenie – Trhanie - Zvinovanie
Je to strojová metóda. Listy valce roztrhajú na kúsky, čím sa oddelia stonky od listov, ktoré sa potom zvinú na rýchlych roleroch. Čaj sa najčastejšie používa do nálevových vreciek.
VYRÁBANÉ METÓDOU LTP - (Lawrie Tea Processer)
Čajové lístky sa rozsekajú na drť a následne v tenkých vrstvách prebieha rýchla fermentácia. Čaj sa najčastejšie používa do nálevových vreciek.
ROZDELENIE PODĽA KRAJINY PÔVODU
Kvalita čaju závisí od krajiny pôvodu, zberu a techniky spracovania. Hlavnými svetovými produkčnými oblasťami sú:
ASSAM (INDIA) - so svojimi 2 000 akrami je jednou z najlepších oblasti na pestovanie čaju na svete. Čaj z Assamu je silný, tmavej farby so špecifickým charakterom.
DARJEELING (INDIA) - rozprestiera sa na úpätí Himalájí v nadmorskej výške 2 000 metrov nad morom. Darjeeling nie je taký silný ako Assam. Kvalitné čaje z Darjeelingu sú výsledkom vlhkej klímy a pôdy. Zber čaju prebieha len od apríla do októbra.
NILGIRI (INDIA) - sa nachádza v najjužnejšej oblasti Indie. Čaj sa zberá po celý rok, má jemnú a sviežu chuť.
ČÍNA - veľké množstvo druhov čaju sa zbiera v 18 produkčných oblastiach. Rozsah čínskych čajov zahrňuje zelené čaje, oolongy, čierne čaje.
SRÍ LANKA (Cejlón) - leží na rovine. Najlepšie typy čajov sa zbierajú od konca júna do začiatku septembra vo východnej oblasti a od začiatku februára do polovice marca v západnej časti ostrova. Najlepšie čaje sa získavajú počas suchých mesiacov (január, február). Čaje z Cejlónu majú nádhernú chuť, farbu aj vôňu.
INDONÉZIA - čaj sa tu produkuje prevažne na Jáve a Sumatre. Na Jáve sa pestujú farebné, chutné a voňavé čaje, na Sumatre majú väčšinou kovovú príchuť a nižšiu kvalitu.
JAPONSKO - produkuje zelené a čierne čaje. Nazbierané čaje sa výhradne konzumujú doma, lebo Japonsko si až do dnešných dní uchováva tradíciu pitia čaju.
AFRIKA - v Afrike sa začal čaj pestovať až od počiatku 20.storocia. Hlavnými producentmi čaju sú Keňa, Tanzánia a Malawi. V Keni sa pestujú čaje, ktoré majú výraznú chuť aj farbu (podobne, ako čaje z Assamu), v Tanzánii a Malawi má čaj nižšiu kvalitu.
JUŽNÁ AMERIKA - najdôležitejšími krajinami v pestovaní čaju sú Brazília a Argentína. Väčšina juhoamerických čajov ma neutrálny charakter a svetlé farebné odtiene. Južná Amerika je takisto domovom veľkého množstva vzácnych byliniek pochádzajúcich z oblasti amazonských pralesov.